Deze ochtend las ik op hln.be een leuk artikel over 10 gekke gewoonten van Belgen, altijd boeiend om te weten hoe buitenlanders de Belgen percipiëren (als ze er maar geen moppen over maken, maar hierover verder meer). Ik haal er een aantal uit waarbij ik spontaan moest glimlachen.

3. Dat kusgedoe… Hoeveel kussen moet je nu eigenlijk geven? Ik snap het niet meer hoor!
5. Honger … Als je een Belg vraagt of hij honger heeft, kijkt hij op z’n horloge. Altijd.
8. Bierpuristen… Een Leffe uit een Duvelglas drinken? Dan drinken jullie nog liever water.
9. Het weer… Als je een praatje wil maken met een vreemde, begin je gewoon over het weer. Werkt altijd.

Wel, laat ik het laatste eens in de praktijk brengen: beste mensen, het was vandaag warm en koud tegelijk blazen! 

berekoudDe temperatuur dook onder het vriespunt, het was vandaag ‘beestekoud‘… al bedenk ik me dat de meeste beesten van nature beter zijn uitgerust tegen de kou dan de mens. Misschien moeten we eerder van ‘mensenkoud’ spreken. We zeggen ook wel ‘berekoud‘, maar ik kan me moeilijk inbeelden of die beer het vandaag wel zo koud zou gehad hebben. Onze vreemde Vlaamse zegswijzen hadden misschien ook de gekke top 10 kunnen halen?!

Het was dus berekoud en ik had een pittige intervaltraining op het programma staan: 4km warm lopen, 15 keer 30 seconden vol doorgaan met telkens 30 seconden recup en dan eindigen met 4km uitlopen. Zelfs  doorwinterde lopers zullen het beamen, het is niet zo eenvoudig om de juiste loopkleding uit te kiezen als je weet dat je hard zal zweten terwijl het vriest. Je wil niet oververhitten in de snelle stukken, maar tijdens de warming up & cooling down wil je het ook niet te koud krijgen. Een dilemma dus… een soort van warm en koud tegelijk blazen, wat volgens de woordenboek betekent “twee tegenstrijdige standpunten innemen”. Als goede Belg denk je dan onmiddellijk om een compromis te sluiten (gek dat dit niet bij de gekke top 10 stond!)… ik ben dan maar voor 3 dunne ‘laagjes’ gegaan en dat bleek een goede keuze achteraf.  Ook mijn mutsje pas aandoen na de snelle stukken is een tip die ik graag meegeef (want zo’n natte pots kan je koppie pas echt doen koud aanvoelen).

Deze interval-training is een goede voorbereiding op de MMC Sinterklaasloop van aanstaande zaterdag. Nu moet je weten dat het mooie is aan de Managers Marathon Club -waar ik nu 2 jaar van deel uitmaak- dat iedereen door dezelfde loopmicrobe besmet is, we allen krak dezelfde uitdaging aangaan (42km195m afzien en genieten tegelijk) en dat er nauwelijks sprake is van een onderlinge competitie. Het mooie aan marathon lopen is dat de weg ernaartoe, het uitlopen en de beleving voorop staan en eenieder doet dit naar eigen best vermogen. Het respect voor elkaar is groot en oprecht. Recent verscheen er een artikel in De Tijd over het MMC, die dit gevoel veel beter onder woorden brengt.

sinterklaasloopBij MMC gaat het dus niet om de beste zijn… behalve tijdens de Sinterklaasloop. Want in dit officieuze clubkampioenschap zijn er  winnaars per leeftijdscategorie en dit per geslacht. Aangezien ik bij de jongsten ben (categorie mannen jonger dan 40) en er relatief weinig mannelijke leeftijdsgenoten zijn bij het MMC en ik toch wel van nature competitief ben ingesteld, wil ik graag -net zoals vorig jaar- als eerste eindigen binnen mijn categorie als het even kan. Anderzijds, zijn er die  oude(re) krijgers waar heel wat fantastische lopers bijzitten die, ondanks ze heel wat jaren meer op de teller hebben staan dan deze jonge snaak, moeilijk te kloppen zijn. Wat het resultaat zaterdag ook wordt, dat wordt sowieso warm en koud tegelijk blazen 🙂

De link tussen de Sinterklaasloop en Sinterklaas is alleen de datum en het bijhorende feest met kadootjes, misschien een idee om deze loop ook eens verkleed te doen?! Plezier verzekerd 🙂

Om tercountries-jokingug te komen op de perceptie die buitenlanders hebben over die gekke Belgen, bedacht ik me dat een gewoonte gek vinden al snel kan uitmonden in Belgenmoppen. We weten dat de Nederlanders en Fransen graag de draak steken met de Belgen. Maar weten jullie ook met wie de Duitsers lachen? De Spanjaarden? De Britten?

Welnu, ik heb het even voor jullie opgezocht en leve Google, want ik vond al gauw een leuk overzichtskaartje. Grappig en niet eens zo verrassend zijn de vele koppeltjes: de Duitsers en de Polen, de Grieken en de Turken, de Spanjaarden en Portugezen,…  maar daarnaast vielen me op dat de Zweden en de Duitsers beschimpt worden door maar liefst 3 andere landen en dat die gekke  Italianen nogal van zelfspot houden 🙂

Graag wil ik er naar goede Belgische gewoonte uitgaan met een weerquote. Eentje die gelinkt is aan vandaag, 29 november en die een zachte winter voorspelt. Als marathonloper zeg ik daar niet neen tegen!

IJs op de dag van Saturijn, het weer maakt daarna korte mette met dit venijn.

Met speelse groeten,

Bart