Deze week was er een bijzonder heuglijke gebeurtenis in onze familie: een geboorte! We verwelkomen Toon in onze familie. Toon is het derde kindje van mijn zus en ik ben nu al helemaal fan van ‘m.

Een geboorte is altijd uniek, maar deze keer was het om verschillende redenen toch extra bijzonder. In wat volgt wil ik onder woorden proberen brengen wat er door me heen is gegaan de voorbije weken en dagen.

Ik ben geen psycholoog, bovendien ben ik een man, eentje van Mars vermoedelijk, dus relatief ongeletterd als het aankomt om gevoelens onder woorden te brengen. Waren het wel gevoelens, of eerder emoties?? Welke soorten emoties bestaan er eigenlijk?? Nou, nog niet half begonnen en ik zat al vast. Dus maar eventjes Google Man erbij gehaald!

Emoties zijn energieën die zich heel sterk manifesteren in het fysieke lichaam. Emoties zijn re-acties op dingen die je eigenlijk niet begrijpt! Er komt een energie op je af die je niet kunt plaatsen én die je niet gerechtvaardigd vindt. In wezen reageer je jouw innerlijke onbegrip en onmacht af via de emotie. Emoties hebben een duidelijke aanleiding, een ‘trigger’ in de buitenwereld.  (bron)

Goed om te begrijpen dat je een emotie niet kan begrijpen, dat die je overvalt en dat je je er onmachtig onder voelt… alvast een hele opluchting 🙂

 

Er is een verschil tussen emoties en je ‘ware’ gevoel. Emoties regeren vanuit je onderbuik. Je voelt ze als het ware opborrelen om je vervolgens te overvallen. Biologisch gezien houden emoties slechts 90 seconden aan. Jouw ware gevoel daarentegen zit in je hart en is constanter.  (bron)

Nog een oef-moment: emoties komen uit de onderbuik en houden maar 90 seconden aan!

Dubbele oef dus. Maar welke basisemoties bestaan er? Zijn het er 4-6-8? Deze week op een congres nog te weten gekomen dat het wetenschappelijk bewezen is dat we naar de midden-oplossing neigen, dus laten we maar voor 6 emoties gaan en liefst dan nog de universele emoties.

basis-emoties-3

De zes basisemoties zijn afkeer, angst, blijheid, boosheid, verbazing en verdriet (ezelsbruggetje aabbvv). De basisemoties zijn aangeboren.
Deze basisemoties worden overal ter wereld op de juiste wijze in de gezichtsuitdrukking van de mensen herkend. Doe gerust de test hiernaast (bron)

aristotle-6-485x500
Maar dan kwam ik bij die gouwe ouwe Aristoteles, en aangezien ik in het middelbaar Grieks-wiskunde heb gedaan (tja, het woordje streber komt dan spontaan bij vele mensen op… niet onterecht in mijn geval), gaat mijn voorkeur toch al gauw uit naar de kennis van die ouwe rakkers. De tabel hieronder bouwt verder op het basiswerk over deugden van die knappe man. Die Aristoteles was precies de Richard Gere van zijn tijd, maar dan wel eentje met een mooi getrimde baard.

2016-12-10

Ik ben nog gestructureerd van aard… met deze tabel kan ik aan de slag!

Voor de eerste keer wisten we niet of het een jongetje of meisje zou zijn. Een verrassing dus deze keer! Normaal spreek ik geen voorkeur uit, deze keer wel, want met het gigantische overwicht aan meisjes in onze familie (8 op 9 aan de ‘ene’ kant en 8/10 aan de ‘andere’ kant), droeg een broertje voor ‘eenzame’ Korneel mijn voorkeur weg.

Ik ben erg dankbaar voor het prachtige geschenk, het wonder van een gezonde baby, dankbaar dat alles goed is verlopen en dat mijn zusje het goed stelt. Er kan toch altijd misgaan… een donkere gedachte die je probeert weg te drukken.

Ik ben enorm trots op mijn zusje. Zo’n zwangerschap en bevalling blijven toch enorme beproevingen voor het lichaam, maar ook emotioneel natuurlijk. Ik voel ook veel dankbaarheid en trots voor mijn schoonbroer, vooral voor de manier waarop hij een liefdevolle steun is voor mijn zusje.

Nu ben ik erg nieuwsgierig naar het karaktertje van deze kleine kanjer. Ik zou nu al willen weten wat voor een persoontje hij gaat worden! Wordt hij een rustig bazeke of een spring-in-‘t-veld? Zal hij eerder gestructureerd of chaotisch zijn? Een deugniet of een braveke? Een creatieve duizendpoot of een analyticus? Een podiumspringer of eentje die zich eerder op de achtergrond houdt? Een sportieve kampioen of eentje die weinig sportieve ambities koestert? Welke karaktertrekjes herken ik van mijn zus of van haar man? Of misschien van mezelf?? Een flash-forward zou handig zijn (op voorwaarde dat we terug kunnen ‘back-flashen’).

Met veel interesse zal ik die kleine spruit zijn groeiproces volgen. Dat gevoel heb ik heel sterk met mijn eigen kinderen natuurlijk, maar ook heel fel met de kindjes van mijn broer, zus,  mijn eigen petekindjes en alle andere (achter)neefjes en (achter)nichtjes. De verbondenheid die je voelt bij een geboorte is een erg krachtig gevoel. De kracht van spontane en onvoorwaardelijke liefde en de kracht van familie is op zo’n moment overduidelijk!

 

Ik hoop vooral dat hij een gelukkig en gezond kereltje mag worden. Zo eentje die zorgeloos door het leven gaat. Ik wens het hem toe van ganser harte, met alle generositeit en sympathie die ik in me heb!

Ik neem me voor om heel bewust Toontje zijn groeiproces te volgen, want de kans is heel dicht tegen de 100% dat dit de laatste geboorte was van een (achter)neefje of nichtje… en voor kleinkinderen is het nog veel te vroeg!

Met speelse groeten,

Bart