59161990-2017-gelukkig-nieuwjaar-vuurwerk-blauwe-achtergrond.jpg

Op het einde van deze blog heb ik een wens voor U klaar. Maar eerst maak ik graag een gegidste tocht doorheen het nieuwjaarswensenbos.

In het begin van het nieuwe jaar staan we met zijn allen traditiegetrouw met onze wensen klaar. Zo gaat dat! Als we elkaar de hand drukken of 3 kussen geven, wensen we elkaar veel geluk, een goede gezondheid en dat dromen mogen uitkomen. Ik noem deze “de Grote 3“. Allemaal positieve wensen, gelukkig maar, heel terechte wensen overigens, zeker als ze oprecht worden toegewenst!

Er bestaan natuurlijk veel variaties. Zo heb je onder meer de verkorte, de herpakte, de grappige (doch vaak holle) en de persoonlijke wensen.

 • De verkorte wensen zijn vaak “beste wensen”, “het beste”, “gelukkige nieuwjaar”, “ne gelukkige”, … de kortste die ik ken is “dito”, maar dan ben je best niet zelf eerst aan het woord.
 • Vaak worden wensen herpakt tot de “Grote 3”. Bv. het toewensen dat een of andere vorm van miserie mag ophouden, wordt dan “dat volgend jaar een gelukkiger jaar mag worden” of “dat 2017 een gezonder jaar mag zijn”. Iemand zonder boe of ba veel geld toewensen, daar kom je niet zo makkelijk mee weg, dus daarom koppelen we de factor geluk eraan en zeggen we bv. “dat U de lotto mag winnen”. Zo ook met succes wensen, dat koppelen we dan liever aan het thema van de dromen die uitkomen.
 • De grappige-doch-vaak-holle wensen dan: enkele van mijn favorietes
  • “Dat we nog lang kunnen kunnen en mogen mogen”
  • “Laten we voor het nieuwe jaar de lat zo hoog leggen, dat we er vlot onderdoor kunnen”
  • “Ik wens je in 2017 veel vrijheid, vrije tijd en natuurlijk vrijen op z’n tijd!”.
  • Een “goe lief” toewensen aan een puberende tiener is wat mij betreft ook een toppertje in deze categorie. Voor mij ligt de nadruk op “goe”, maar die tiener vindt het ongetwijfeld al lang “goe” als er een lief is om af te lebberen.
 • Sommigen doen de moeite om specifiekere of persoonlijkere zaken toe te wensen. Dat vind ik altijd zo bijzonder! Als je zelf niet altijd even empathisch kan zijn voor die ene nonkel of tante, dan heb ik een goede truc: de omgekeerd-evenredige vraag. Klinkt ingewikkeld, maar die gaat als volgt “beste XXX, wat mag ik u in het bijzonder toewensen?”. De kans dat je opnieuw op de Grote 3 terecht komt, is dan wel vrij reëel, maar dat ligt dan deze keer niet aan jou. Je zou verrast staan welke leuke wensen

De meeste nieuwjaarsbrieven hebben we intussen ook weer achter de rug. Ik ben wel fan van deze traditie! Het leuke is dat de persoonlijkheid van het kind naar boven komt en er vaak grappige/ontroerende taferelen ontstaan. Zo ben ik fier dat mijn (tot vorig jaar nog mompelende en fluisterende) dochters dit jaar op duidelijk verstaanbare en zelfs expressieve wijze hun brieven ter berde hebben gebracht. Zo was er dit jaar ook neefje Korneel (3 jaar) die zijn eerste versie nauwelijks verstaanbaar bracht, de 2de versie enthousiast en hij vervolgens zo de smaak te pakken had dat hij ons nog op een gratis derde vertoning trakteerde (een podiumbeest in wording?). Zo was er ook baby Toon, die bij monde van de mama een persoonlijk briefje bracht… echter hij bleef hier volledig onbewogen bij (zelfs roerloos, bijna comateurs slapend), een echte koele kikker in wording! Een verrassing, want bij de vorige versie bij Kerst had hij luid te kennen gegeven dat zulke opvoeringen niets voor hem waren. Zelf heb ik 2 fantastische petekindjes die de kunst van het nieuwjaarsbrieflezen perfect beheersen en me steevast trakteren op een geanimeerde vertoning met een fiere glimlach op mijn gelaat als gevolg.

De overstroming aan cadeaus die op het brieflezen volgt is een echte belevenis in onze familie. Het neemt makkelijk een half uur in beslag. Het naamke-trek zorgt ook altijd voor de nodige animo, want de kunst is om zo lang mogelijk geheim te houden voor wie je moest kopen. Bij deze ook een welgemeende danku aan mijn vrouwtje, die er wonderwel in slaagt om deze hele kadoverstroming in goede banen lijdt voor ons gezin. Ik weet niet hoe ze het klaarspeelt om iedereen een gepast kado te kunnen bezorgen tussen 6 december en 1 januari?! Chapeau!!!

Nu is het aan mij om jullie mijn wensen over te maken. De Grote 3 die wens ik jullie natuurlijk toe, maar ik wil graag wat verder gaan. In de huidige tijden van social media, virtuele vriendschappen, korte boodschappen die liefst samengebald worden in 140 karakters of  aangevuld met #eenveeltelangenauwelijksleesbarevermeling, wil ik een warme oproep doen voor wat tegengewicht om de balans tussen werkelijke-virtuele wereld te herstellen. Het mooiste geschenk dat we elkaar kunnen geven is wat mij betreft volle aandacht en prioriteit voor elkaar. Er even helemaal voor elkaar zijn, zonder afleiding. Daarom wens ik jullie voor dit jaar heel veel priori-tijd.

Met speelse groeten,

Bart

PS ik sluit nu dringend af om mijn dochters en vrouwtje wat priori-tijd te gunnen