De trouwe lezer van mijn blog, zal intussen al weten dat ik wel eens van een woordspeling hou. Zoveel trouwe lezers heb ik nog niet, want we zijn ook nog niet zo lang bezig met bloggen en we zijn ook nog wat zoekende  🙂

Waaraan denkt u spontaan bij het lezen van de woorden “blok”, “bloc” en “block”?  

Ik vermoed dat heel wat onder jullie aan “blokken” of “den blok” denken en even terug mijmeren naar hun eigen studententijd of die van hun kinderen… . Ik neem jullie graag even mee naar mijn eigen studententijd.

Op mijn 18 jaar mocht ik naar het grote Leuven om mijn studies handelsingenieur aan te vatten. Het was nog net de periode waarin er geen examens waren in januari en je als student alles lekker kon opstapelen tot aan “den blok”. Wanneer eind september het academiejaar startte, leken die examens nog zo veraf dat je je perfect zorgeloos kon voelen!

Mijn belangrijkste bezorgdheid gedurende die eerste lesweken (en -maanden) bestond erin om de juiste vakken te kiezen, de juiste cursussen te verzamelen en te weten komen naar welke lessen je best wel ging. Maar het op de kop tikken van de beste nota’s, samenvattingen en examenvragen was waarlijk essentieel! Zo lang ik die niet had, had ik een onbehaaglijk gevoel…

Conclusie: ik had toen al begrepen dat “economische efficiëntie” erg belangrijk is om tot een goed resultaat te komen. Een principe dat ik nog steeds hoog in het vaandel draag!

 

blokken.jpg

En zo rond april/mei startte dan eindelijk “Den Blok” … het moment van de waarheid! De periode om een stevige basis te leggen voor de marathon aan examens die in juni volgde. Als je het in den blok liet afweten, kon je een kruis maken over slagen in eerste zit!

Weet je waar het volgens mij vooral op aankwam in Den Blok? Inschattingsvermogen!  Jezelf en de cursussen goed kunnen inschatten was vanaf dan cruciaal. Hoeveel dagen nodig voor welk vak? Hoe bouw ik mijn planning op? Waar voorzie ik reserve? Ik was er behoorlijk goed in, wat me telkens een eerste zit opleverde en de bijhorende 3 maanden vakantie 🙂

moppenvbb2.png

Ik geef een (genante) anektdote mee die bewijst dat bij mij alles strak getimed was… of zelfs ‘te’ strak! Aangezien ik eind mei jarig ben, had ik het genoegen om in den blok te verjaren. En op een dag had Sarah (jaja, 20 jaar geleden ook al mijn liefde) een verrassing voor me. Als ontspanning tussen het studeren door gingen we een blokje omwandelen … tot ze plots de autosleutels van haar broer zijn wagen bovenhaalde en ze me vriendelijk verzocht om in te stappen. Ze had nl. als verrassing tickets gekocht voor een concert van Heather Nova in de AB in Brussel. Je zou verwachten dat iemand spontaan heel erg blij wordt of zelfs licht euforisch, niet? Bij mij maakte een vorm van paniek zich van me meester … want dit paste niet in mijn blokschema!!! Ik uitte op dat moment diezelfde gevoelens naar Sarah toe en pas toen de tranen in haar ogen stonden, besefte ik wat een “gestampte boer” ik was… Het werd uiteindelijk nog een leuke avond en we hebben genoten van het concert.

 

Zoals jullie intussen al weten, ben ik nogal bezeten van hardlopen. Ik zal op 30 april de Dusseldorf Marathon lopen. Er resten me dus nog een 11 weken. In deze periode wordt de basis voor succes gelegd. Ik ben aan “mijnen blok” begonnen.

Afbeeldingsresultaat voor dusseldorf marathon 2017
In deze fase van mijn marathonvoorbereiding, stonden er in mijn schema heel wat blok-trainingen. Een blok-training, ofwel vermogenstraining, bestaat uit een opwarming, gevolgd door 1 of meerdere tempoblokken (met een richttijd) met daartussen korte herstelminuten en afgesloten met nog enkele kilometers uitlopen. Die tempoblokken moet je dus à bloc lopen! Dit type training heeft als doel om je maximale vermogen (VO² max) te verhogen en je snelheid op te drijven. Het zijn trainingen met pit!

Zo stond er dinsdag in mijn schema: 3-5km inlopen, 3 x 2km aan tempo 15km/u met 1 minuut herstel tussen de blokken, 3-5km uitlopen. De komende weken krijg ik ook nog 2x3km, 4x2km, 3x3km,… voor de kiezen… ik weet niet goed of ik hiernaar uitkijk 😉

Die bloktrainingen doen me spontaan aan mijn studentblok denken. Het komt erop aan om  de inspanning (leerstof) in blokken op te kappen, jezelf goed in te schatten en goed te doseren zodat je elke blok de streeftijd (aantal hoofdstukken) haalt. En als je deze trainingen goed kan afwerken, dan kan je pieken tijdens je marathon (examen).

 

 

maggie.jpg

Ik eindig graag met een hart onder de riem van Maggie De Block. “Ons” Maggie woont net als ik in Merchtem en ze is bijzonder populair (daar stopt de vergelijking met mezelf). Ik las recent dat ze niet langer de populairste politicus is. De maatregelen die ze als minister van Volksgezondheid treft, worden niet door iedereen even fel gesmaakt. Laat je hier niet door afschrikken hoor, ik heb er vertrouwen in dat je het beste voorhebt met ons.  De aanhangers van Maggie houden van haar no-nonsense mentaliteit, haar recht-door-zee aanpak. Maggie, zij laat zich niet voor het blok zetten!

Met speelse groeten,

Bart