Terugblik op Sunday Runday! van 10 december, de eersteling van mijn loopmaatje en prettig gestoorde blogger Peter en gouwgenoot en duivel-doet-al blogger Lien.

Het was een dag met 4 topsprekers met elk hun eigen insteek op hardlopen en langeafstandslopen. Een programma waarvan ik alvast spontaan begin te watertanden!

9u: Workshop sportvoeding (Renata Rehor)
10u30-12u: breathe and move: duurloop voor alle niveau’s! (Dirk van Spitaels)
12u30: Sportieve winterse lunch
14u: Weerbaarheid en veerkracht (Dominiek De Meulemeester)
16u: Core stability (Dieter de Bie)

De dag begon vroeg … iets voor 8u tekende ik present in Gemeenschapscentrum De Bosuil in Overijse (wat een geweldige naam!). Ik was wat vroeger om een handje te kunnen toesteken. De intenties waren goed, de uitvoering jammer genoeg iets minder … want al snel liet ik een glas vallen en mocht ik scherven opruimen. Maar tja, scherven brengen geluk, dus goedgemutst gingen we verder … en die muts ging ik nog goed kunnen gebruiken!

Druppelsgewijs kwamen de deelnemers binnen en deden zich te goed aan het fantastische en gevarieerde ontbijt. Wat kan Lien toch mooie food-foto’s nemen! Haar blog is een lust voor het oog trouwens (www.fitmetlien.com). Er waren heel wat voor mij nieuwe gezichten alsook enkele bekende. Ook ontmoette ik voor het eerst blogster Sandra in levende lijve, zij heeft een leuke blog en we volgen elkaar al een tijdje virtueel. We geven elkaar geregeld wat likes en kudo’s, leuk om dat ook eens in ’t echt te kunnen doen.

DSC_0514.jpg

Renata Rehor beet de spits af. Deze pittige Zwitsere dame schreef het Food2Run boek, door Lien zelfs als bijbel beschouwd! Haar uitgangspunt is dat hardlopen voor een serieuze belasting op het lichaam zorgt en dat aangepaste voeding een absolute noodzaak is. Ze noemde hardlopen een “stress” voor het lichaam… zo had ik het nog nooit bekeken… stress door het lopen, ik dacht net het tegenovergestelde … maar het klopt wel!

Wanneer je voor de langere afstanden traint en aan 30km of meer per week komt, ga je regelmatig je reserves aanspreken of zelfs uitputten en zo verzwak je je immuunsysteem. Lopers zijn verzwakt… die stelling kwam binnen! Een juiste voeding moet ervoor zorgen dat het herstel vlot verloopt, je voldoende energie hebt om het maximale uit je trainingen te halen, een atletischer lichaam te krijgen en je algemene gezondheid erop vooruit gaat. Dat willen we toch allemaal, niet?

Met haar bestseller Food2Run vult ze met tientallen uitgebalanceerde recepten het gat op tussen de saaie sportvoedingstheorie en de dagelijkse realiteit. De recepten zijn netjes onderverdeeld in energierijke maaltijden, energierijke snacks, herstelsnacks en herstelmaaltijden. Je moet geen keukenprins  zijn om Renata’s recepten tot een goed einde te brengen. Om dat te staven, werd een hopeloos geval uitgekozen voor een korte demonstratie … daar stond ik dan plots aan haar bevallige zijde!

Onder het motto “sportief eten = natuurlijker eten = plantaardiger eten” gaf ze nog een kant-en-klare tip mee: meer groen, rood en paars op je bordje! Minder wit en bruin! Zo simpel kan het soms zijn om te zeggen dat je meer groenten en fruit moet eten, minder snelle koolhydraten, minder vlees en sauzen!

En het goede nieuws is dat er volgend jaar een vervolg boek uitkomt van haar!

IMG_20171210_092303.jpg

IMG_20171210_102248911.jpg

Na een korte break was het aan Dirk van Spitaels (Breathe & Connect)een extreem lange afstandsloper. Met wedstrijden van zelfs 250km en meer op de teller, heeft hij recht van spreken als het aankomt op langeafstandslopen. Lees zeker volgende blogpost er eens op na.

IMG_20171210_105531.jpg

Voor hij begon maakte hij volgend schema. Ik bespaar u de details, maar de boodschap was dat meditatie een belangrijke factor is om je lichaam grootse prestaties op lange termijn te kunnen laten afleveren. Meditatie helpt je lichaam te herstellen, zowel fysiek als mentaal. Eindelijk iemand die mij de puzzelstukjes van hardlopen en meditatie doet samenvallen, merci Dirk!

Na dit korte theoretische moment, was het tijd voor actie! De springtouwtjes lagen al klaar… touwtjespringen is een ideale opwarming en tevens een goede oefening voor looptechniek. Intussen was het fel beginnen sneeuwen… het kriebelde enorm om eraan te beginnen… hop het Zoniënwoud in, één grote “speelzone” voor een doorwinterde trail-loper (zie foto)!!

IMG_20171210_110600.jpg IMG_20171210_111012.jpg

Een uur lang kregen we van Dirk technische en wetenschappelijk onderbouwde looptips: voorvoetlanding, snelle pasjes,  neusademhaling, hart-coherentie,…  Een waar salvo aan geweldige tips terwijl de sneeuw met bakken uit de lucht viel. Wat een feeëriek tafereel! Onwaarschijnlijk mooi, een topmoment dat ik nog lang ga koesteren! Ik nam heel wat foto’s waar ik jullie graag in laat delen.

IMG_20171210_112110_Bokeh.jpg

IMG_20171210_111837.jpg

met coach en loopvriend BennyIMG_20171210_111626.jpg

En dan volgde eindelijk een uurtje duurloop, onder begeleiding van de voorzitter van de Fura lopers uit Tervuren. Wat was ik blij dat deze ervaren bosloper ons voorliep. Want sowieso is mijn zin voor oriëntatie niet iets waarmee ik kan uitpakken, in een wit besneeuwde bos zou ik zonder gids een vogel zijn voor de kat … of anders gesteld “een makkelijk slachtoffer voor de grote loslopende bospoeper” (inside joke).

Halfweg de duurloop begon het te regenen, waardoor alle sneeuw van de bomen begon te smelten. Wat feeëriek begon, ontaardde in een doornatte jogging op drassig en glibberig parcours. Ik had beter mijn zwembroek en badmuts meegenomen! Als verzopen waterkiekens kwamen we toe en haastten we ons naar een warme douche en een gezonde sportieve lunch.

IMG_20171210_130400.jpg

DSC_0574.jpg

Volledig gevitamineerd was ik klaar voor de volgende spreker: Dominiek De Meulemeester van Runcoach.be. Hij opende met de stelling “langeafstandslopen is voor 70% mentaal”. Bam! Die kon tellen!  Het komt er dus op aan om je mentale veerkracht te verhogen.

Dominiek had heel wat wetenschappelijke informatie mee die op verschillende manieren bewijzen dat hardlopen heel goed is voor je lichaam (betere doorbloeding, betere celaanmaak, betere verwerking van gegevens, stimuleren van beide hersenhelften, aanmaak van Oxytocine “knuffelhormoon”,…). Heel erg boeiend! Zoals je kan zien op onderstaande foto hing ik aan zijn lippen en was ik vlijtig aan het noteren!

DSC_0546.jpg

DSC_0586.jpg

De manier waarop je naar stress kijkt, bepaalt wat het met je lichaam doet. Wat een krachtig en wetenschappelijk onderbouwd inzicht! Het is een echte self-fulfilling prophecy. Stress is iets heel erg natuurlijks, een overlevingsmechanisme dat je moet aanvaarden en dat je positief kan gebruiken. In dat geval wordt stress iets positief!

Conclusie = denk anders, gedraag je anders en vertrouw op je lichaam! 

Durf je grenzen te verleggen, want groei ligt buiten je comfortzone! Met deze goede raad, maakte Dominiek naadloos de overgang naar zijn nieuwste project in samenwerking met Dixie Dansecour: Trail Run Expeditions naar Groenland! 5 dagen hardlopen in de ongerepte spectaculaire ongerepte natuur: gletsjers, groene valleien, noorderlicht, muscusossen, rendieren … deze staat alvast bovenaan op mijn bucket list!

Volledig verzadigd met waardevolle inzichten en een hoofd gevuld met dromen … terwijl ik nog heerlijk aan het nagenieten was, werden tafels en stoelen aan de kant gezet. Tijd voor actie met personal coach Dieter De Bie. Een beul in een supersympathieke verpakking! Dik een uur lang core stability met de link naar looptechniek… dat was puffen geblazen, maar tegelijk ook dikke fun! Dieter heeft ons letterlijk alle hoeken van de kamer laten zien! Dieter kende ik al van de trailstage die ik in juni volgde (zie eerder verslag op mijn blog).

IMG_20171210_161711.jpg

IMG_20171210_162839.jpg

En hiermee kwam er een einde aan een fantastische dag vol inzichten, toffe momenten en nieuwe contacten. Hopelijk volgt er snel een nieuwe editie!

IMG_20171210_164944.jpg

Met dank aan Lien en Peter voor de organisatie. Bedankt Lien voor enkele van de hierboven getoonde foto’s.

Met speelse groeten,

Bart -aka Speelse Bever